Ayrton Eurus voor Tivoli Vredenburg

Tivoli Vredenburg gaat voor Ayrton

De diverse zalen van de beroemde muziektempel in Utrecht kunnen nu gebruikmaken van Ayrton Eurus: de geavanceerde moving head, geleverd door Ampco Flahslight Sales: 

Na verschillende uitgebreide vergelijkingstest door een speciaal selectieteam is de keuze gevallen op de Ayrton Eurus. Door zijn hoge output, veelzijdigheid en super silence mode is de lamp, waarvan 63 stuks hun weg hebben gevonden naar dit bijzondere muziekcentrum, ideaal voor zowel de Ronda als de Grote zaal. Met deze aankoop vervangt Tivoli Vredenburg een groot aantal gasontladingslampen. 

 

Van rock tot klassiek 

“Als symfoniezaal treden hier veel orkesten op,” zegt Jolijn van Iersel, lichttechnicus van de locatie, “maar het podium biedt ook plaats aan pop- en rockshows, waaronder in 2003 de Rolling Stones. Meer recentelijk hebben ook artiesten zoals Iggy Pop, The Four Tops, Wadruna, Phillip Glass, King Crimson, Nils Frahm, Steve Hackett, The Temptations, Paul Carrack hier gespeeld.” De Grote Zaal organiseert ook bedrijfsevenementen en prijsuitreikingen.

Ronda, ook met een capaciteit van 2000 en sinds 2014 in gebruik voor rock-, pop- en dance-evenementen, heeft een intiemere sfeer: “Overal waar je staat, is redelijk dicht bij het podium omdat de zaal breder is dan dat hij diep is. Artiesten die hier hebben opgetreden zijn onder andere Billie Eilish, Wilco, Massive Attack, Level 42, Mogwai, The Hives, Feist, One Republic, Angie Stone, Rudimental en Ben Howard.”

Ayrton geselecteerd

Het team van Tivoli was op zoek naar een update voor het verouderde verlichtingssysteem dat gebruikmaakte van gasontladingslampen. “De ventilatoren maakten nogal wat lawaai, wat een probleem vormde voor optredende orkesten. Het was tijd om de verlichting te updaten en te kijken naar nieuwere technologie,” legt Van Iersel uit. “De basis van wat we zochten was een licht dat ten minste gelijk zou zijn aan onze bestaande armaturen en ‘rider proof’ zou zijn. Bovendien moest het up-to-date zijn met LED-technologie, sluiterbladen hebben en toekomstbestendig zijn met bijvoorbeeld een Ethercon-poort. Onze voorkeur ging uit naar een witte LED-bron met CMY en, nog belangrijker, de mogelijkheid om zeer stil te zijn.”

Eurus: compleet pakket 

Na eerder met Ayrton-verlichting te hebben gewerkt tijdens tours, was Ayrton geen onbekende voor Van Iersel, die graag wilde zien wat Ayrton kon bieden dat aan deze criteria voldeed. “We waren al een tijdje op zoek naar verlichting, maar net als de rest van de wereld heeft de pandemie alles vertraagd. We hebben verschillende merken onderzocht, in samenwerking met Ampco Flashlight Sales, die uitgebreide demonstraties en vergelijkende tests organiseerden om ons te helpen het juiste product te vinden, en ontdekten de Ayrton Ghibli, Khamsin en Huracán. Het was pas toen we naar PLASA Londen gingen in 2022 dat we de Eurus zagen.

“Eurus trok meteen onze aandacht vanwege zijn grootte en omdat het aan al onze eisen voldeed. Onder al zijn functies hebben we specifiek gekeken naar de kleurenmenging en CRI, de diversiteit van de gobo’s en het functioneren van de bladen. En het belangrijkste was dat we de output hebben gecontroleerd in de stille modus en de armatuur/ventilatorgeluid in die instelling hebben getest. Het voldeed aan al onze vereisten!”

Thuis in elke zaal  

De Eurus-armaturen zijn opgehangen in elke zaal voor gebruik als podiumverlichting, frontverlichting en als vloerpakketten, en ze kunnen gemakkelijk omgaan met de diversiteit van gebruik in twee zeer verschillende uitvoeringsruimtes. “In Ronda, voor de dance- en rockshows, gebruiken we de volledige kracht van het licht en voegen we er nog een paar toe aan de zaal voor dance-evenementen. De snelheid van de Eurus is goed voor die shows, en het licht heeft een goede balans met de andere armaturen in de opstelling.

“De werpafstand in beide zalen is ongeveer 25m, maar in De Grote Zaal bereik je het publiek sneller vanwege de opstelling van de tribunes. Daarom hebben we ook voor de Eurus gekozen, omdat de bundel perfect is voor deze afstand. En voor de klassieke uitvoeringen in De Grote Zaal, in super stille modus, is er nog steeds voldoende lichtopbrengst om alles mooi te verlichten.”

Favoriet van technici   

Reacties over de Eurus van technici en lichtontwerpers is zeer positief geweest. “Mensen werken er graag mee,” bevestigt Van Iersel. “Onze eigen technici vinden ze fijn, en we hebben ook zeer goede reacties gehad van bezoekende teams. Iedereen is aangenaam verrast door het fysieke gewicht van het licht. Ze waarderen de kleurenmenging, het variabele CTO-wiel en de verscheidenheid van de gobo’s. Onze lichtoperators voor dans zijn vooral enthousiast over de duidelijk verschillende looks die ze kunnen bereiken door te schakelen tussen gobo’s, en hoe goed de lichtopbrengst standhoudt. Het verschil tussen de smalle bundels en hoe breed ze kunnen gaan, is ook een zeer gewaardeerde functie. Hetzelfde geldt voor het framingpakket.”

De duurzaamheid en betrouwbaarheid van de Eurus zijn ook een belangrijk pluspunt geweest voor de technici van de locatie: “Onze nieuwe Ayrton Eurus S is een opluchting voor onze technici,” bevestigt Van Iersel.

Vooruitstrevend en betrouwbaar  

Jolijn benadrukt dat betrouwbaarheid en service belangrijke factoren zijn: “De bouwkwaliteit is solide en betrouwbaar gebleken, ze zijn zeer duurzaam en blijven hun taken uitvoeren zoals verwacht. Ayrton heeft ons gedetailleerde onderhoudsinstructies gegeven voor snelle probleemoplossing indien nodig, en we zijn blij met de service die we hebben ontvangen van Ampco Flashlight Sales als onze leverancier van verlichting. De communicatie is altijd heel duidelijk en toegankelijk geweest, wat voor ons essentieel is als een solide basis om samen te werken.”

Over Eurus

Eurus is de Profile uit de 6 – serie met indrukwekkende specs: 36000 lumen uit een 650W LEd engine, Een mooie grote frontlens van 170mm en een groot zoombereik van 4.5 tot 50 graden. compleet met messenpakket, roterend en vast gobowiel en animatiewiel. geavanceerd CMY pakket met varaibele CTO en een vast kleuren wiel met 2 CRI filters.