Podia Twente blijven bij DiGiCo

DiGiCo Aanvulling voor Twente

Metropool is al lange tijd een gevestigd poppodium in Hengelo, dat het oosten van ons land voorziet van een breed scala aan artiesten en genres. In 2009 verhuisde Metropool naar zijn huidige locatie, waarbij de voorraad aan consoles werd aangevuld met drie DiGiCo SD8 consoles en een groot analoog mengpaneel. Hiermee wordt in alle audiobehoeften van de Jupiler Stage en Jack Daniel’s Stage voorzien. Metropool was één van de eerste Nederlandse evenementenlocaties die besloot om in DiGiCo’s systemen te investeren, wat hun hoofdtechnicus Teun Zekhuis zich nog goed herinnert: “We kozen de SD8 voor zijn geluid, interface, workflow en de algehele look en feel. Als één van de eerste Nederlandse podia met deze eerste serie van SD8’s waren we echte pioniers in de nieuwe wereld van digitale audio. De SD8’s bleken een uitstekende keuze te zijn en hebben fantastisch werk geleverd.”

Foto: Teun Zekhuis (r) en Bart van der Smissen

foto: Marco Rouw (l), operationeel directeur Twentse Schouwburg. Daarnaast Eelco Braakhuis, Hoofd geluid 

Negen jaar later, in 2018, leidde een combinatie van omstandigheden ertoe dat Metropool het nabijgelegen poppodium Atak overnam en daarbij beide locaties samenvoegde tot Metropool | Poppodia van Twente. “Het audiomateriaal dat we daar in Enschede aantroffen, bevestigde dat we in 2009 een goede keuze hadden gemaakt. In tegenstelling tot dat van ons, had het materiaal in Enschede de tand des tijds niet goed doorstaan! Eén van de eerste dingen die we in Enschede deden was dan ook het vervangen van de consoles,” vertelt Zekhuis.

“Door onze ervaring met DiGiCo in Hengelo lag de keuze voor DiGiCo in Enschede voor de hand, want waarom zouden we afwijken van iets dat goed voor ons werkt? Toch bekeken we voor de zekerheid ook het aanbod van hun concurrenten, waarna we concludeerden dat geen enkel ander merk een productlijn aanbood die zo goed bij ons paste, zowel qua prijs als prestatie. Daarom kozen we een SD5 voor front of house in de Hertog Jan Zaal (800 man capaciteit), een SD10 voor FOH in de Saxion Zaal (350 man) en SD12 voor de monitors in beide zalen. Ook kochten we een SD11 voor het Muziekcafé, waar we tot 100 bezoekers kunnen ontvangen.”
“Vervolgens kochten we in 2020 nog een set DiGiCo consoles voor Metropool: de Jupiler Stage (850 man) heeft nu een Quantum 338 voor FOH, de Jack Daniel’s Stage (250 man) gebruikt daarvoor een SD10. Beide zalen gebruiken SD12s voor de monitors en het Muziekcafé beschikt over een SD11.”

Zekhuis deelt zijn visie voor presenteren en het technisch onderhouden van moderne poppodia. “We draaien zo’n vijfhonderd shows per jaar, waar veel medewerkers en vrijwilligers bij betrokken zijn. Om de continuïteit qua personeel te waarborgen en de workflow constant te houden, kozen we ervoor om in alle ruimtes dezelfde audiokwaliteit te bieden, onder meer door gebruik van de Stadius 32-bit pre-amps in de racks. Daarnaast zijn alle mengpanelen en processen op elkaar afgestemd. Zodra je met de monitoren van de ene zaal overweg kunt, kun je dat ook in alle andere zalen. Dat geldt ook voor FOH; we wilden dat zo simpel en plug-and-play mogelijk maken, wat tijd bespaart tijdens de setup en daardoor de artiesten meer tijd geeft voor hun voorbereiding en optreden.” 

 Ondertussen is het Wilminktheater en Muziekcentrum, zo’n tien kilometer verderop in Enschede, ook bezig met het upgraden van hun techniek. Dit grote regionale centrum biedt meerdere zalen van verschillende groottes waarin een breed scala aan optredens wordt verzorgd, waaronder komedie, jazz, opera, theater, ballet, beurzen, cabaret, klassieke muziek en rock & roll. De twee organisaties uit verschillende steden besloten samen te werken om hun respectievelijke doelen te behalen middels gemeentefondsen en slimme in-house oplossingen.

“We zochten een upgrade voor onze mengpanelen,” vertelt Eelco Braakhuis, de hoofdtechnicus en audiospecialist van het Wilminktheater en Muziekcentrum. “De jongens uit Hengelo waren al bekend met DiGiCo, dus die keuze lag voor de hand. Ook wij waren al bekend met het console; we waren erg tevreden met de twee die we al hadden. Het voldeed aan alle eisen qua gebruiksvriendelijkheid. Dat is voor ons belangrijk, aangezien we zeer uiteenlopende soorten shows produceren, waardoor we een zo flexibel mogelijk console nodig hebben. Vrijwel alles wat wij kunnen bedenken qua audio routing en processing is nu mogelijk!

“DiGiCo heeft met de nieuwe 32bit Stadius cards grote stappen gezet op het gebied van audiokwaliteit. We waren erg tevreden over het geluid dat deze produceren. Samen met de Waves plugins en de immersive audio optie die al aanwezig is in het console is dit ontzettend fijn om te hebben. Hiermee zetten we een stap vooruit naar de toekomst van theater en opera.”

“Vrijwel alles dat we kunnen bedenken qua routing en processing is nu mogelijk”

Braakhuis merkt op dat het Wilminktheater en Muziekcentrum over een crew beschikt die al bekend is met dergelijke consoles en daarom eenvoudig gewend kon raken aan de nieuwe DiGiCo’s.

“We kozen de SD10 voor ons hoofdauditorium en twee S21’s voor ons kleine auditorium en de kerk waarin we voornamelijk klassieke muziek presenteren. Voor flexibel gebruik in front of house of tijdens kleine beurzen hebben we een SD11. In Enschede hebben we inmiddels dus zes ruimtes met in totaal tien DiGiCo consoles die allemaal zijn voorzien van verschillende racks uit onder andere de SD, D2 en D series. De verschillende consoles hebben we bewust per ruimte uitgekozen, zodat ze precies in de behoeften van elke ruimte kunnen voorzien. Ook kunnen we hierdoor verschillende consoles in verschillende ruimtes gaan gebruiken, in afstemming met de wensen van de technici.”

Meer informatie ?

Max. bestandsgrootte: 256 MB.
Bestand uploaden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Arnoud de Leeuw
Productspecialist

DiGiCo Spring Training Session 2024

Dit waren de DiGiCo - Klang spring sessions  Nu al een begrip voor veel audio - engineers: de DiGiCo sessions in de Ampco Flashlight Studio.Twee dagen DiGiCo training (basic en advanced) door -uiteraard- Jaap Pronk en een volledige KLANG! training door Phil Kamp. Van...

DiGiCo Quantum Pulse Software V1742

SD / Quantum V1742  DiGiCo's nieuwste software release V1742 stelt Quantum-klanten in staat om toegang te krijgen tot Pulse-upgrades terwijl de integratie van het nieuwe KLANG KOS 5.5 besturingssysteem een supersnelle setup van meeslepende IEM-mixsystemen mogelijk...

Ayrton op AMF – Amsterdam Dance Event

Lichtontwerper Andre Beekmans van The Art of Light selecteerde een brede Ayrton line-up voor de 2023 editie van AMF, het grootste event tijdens Amsterdam Dance Event.

Martin Audio THS

Tri-axiale power van Martin Audio: de THS biedt indrukwekkende prestaties bij een compact formaat.

SQ Dante 32×32 Audiokaart

Allen & Heath SQ Dante 32×32 is de nieuwe audiokaart met Dante-module voor SQ-mixers en AHM-matrixprocessors.

Share This